A C-vitamin a testünkben egyfajta védőpajzsként van jelen, ezért minden nap figyelnünk kell a megfelelő bevitelre. Hogy lehet mégis, hogy bár látszólag sok C- vitaminban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, szervezetünk számára mégsem elegendő? Hová tűnik? Hogy pótolhatjuk?


Frissen vagy főzve

Bár azt híhetnénk, hogy a sok friss gyümölcs, főzelék fedezi a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiséget, rengeteg minden múlik a jó felhasználáson, amire figyelnünk kell. Ha 30 percnél hosszabb ideig tart a főzés vagy sütés, akkor nagy eséllyel a vitamin tönkremegy, illetve réz vagy vas edénnyel érintkezve is gyorsan elveszíti az összes pozitív élettani tulajdonságát. Tehát a forró teába öntött citromlé sem fogja elérni a kívánt hatást, hiszen a hirtelen hőtől a vitamin elkezd lebomlani.

A sok sem árt

A folyamatos C-vitamin bevitel fontos szervezetünk számára. Jelentős szerepe van a kollagén termelődésében, a szív-és érrendszer munkájára is pozitív hatással van. A felnőtt szervezet számára napi 1000 mg sem számít soknak, meghűlés idején ennek többszöröse ajánlott, mert szervezeted minden nap veszít a C-vitamin készletéből, ezért is kell az utánpótlásra figyelnünk.

C, mint csipkebogyó

Köztudott, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyekben természetes módon rengeteg C-vitamin található. Ezek közül is a csipkebogyó az egyik legjobb C-vitaminforrás, emellett több más vitamint is tartalmaz, és a szervezetben ezek felszívódását is segíti. A brokkoli, homoktövis, narancs, citrom, papaya és vörös káposzta is hozzájárulhat a megfelelő C-vitamin bevitelhez.

Készítsük fel immunrendszerünket a téli időszakra, pótoljuk a szükséges C-vitamin mennyiséget minden nap!

Címkék:
Megosztás
Go top