Edzőként nagyon fontosnak tartom elmondani és nem győzőm hangsúlyozni, hogy mindig együnk sportolás előtt. Kismamák, ti főleg figyeljetek oda, hogy ne kezdjetek bele éhesen! Az éhgyomorra elkezdett intenzív testmozgás rosszulléthez vezethet – alacsony vércukorszint mellett nem lesz elegendő energiánk, ami nagyon sokat vesz el a teljesítményünkből.


Mit, mikor és mennyit?

Tehát mindenképp együnk valamit edzés előtt, viszont nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit. Illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy éppen állóképességi vagy súlyzós edzést végzünk majd.
Fontos, hogy ne együnk túl zsíros ételeket sportolás előtt, hiszen a zsírokat emészti meg legnehezebben, ezáltal a leghosszabb ideig is a szervezetünk. Edzés előtti étkezésünk álljon könnyebb tápanyagokból, melyek „gyorsan” energiával szolgálnak a mozgás során – fehérjéből, szénhidrátból és arányaiban csak kevés kevés zsírból.

Ha reggel edzünk, kezdjük a napot zabkásával – sportolás előtt az egyik legjobb reggeli lehet, ráadásul a rá kerülő, különböző feltétek miatt rengeteg lehetőségünk van mindig változatosan elkészíteni. Szórjuk meg chia maggal, vagy goji bogyóval vagy vágjunk bele egy kis banánt plusz energiaforrásként. Tipp: A TrendaVit chia mag és goji bogyó kiváló feltétek super foodként, a KOKO Cukormentes Kókusztej ital pedig remek alapja lehet a zabkásának vagy turmixnak

Ha pedig délután szeretünk van alkalmunk mozogni inkább, különösen figyeljünk oda az ebédünkre. Zsírszegény húsok, mint a csirke valamilyen alacsony zsír – se magasabb szénhidráttartalmú körettel megfelelően feltölthetnek edzés előtt.

Az a legideálisabb, ha legalább 2 órával edzés előtt fogyasszuk el az ételünket főleg, ha kardió típusú mozgást végzünk majd. Ha ez mégsem sikerül, mert sietünk reggel vagy egyszerűen csak nincs rá lehetőségünk, akkor sincs probléma, nyúljunk a jól bevált instant megoldásokhoz – kapjunk be egy banánt, energia- vagy müzliszeletet, de magas szénhidrát- és fehérjetartalmú keksz is jó választás lehet.

Ha ezek megvoltak, vágjunk bele az edzésünkbe?

Ezt se hagyjuk ki

Edzés előtt, közben és után is az egyik legfontosabb: a megfelelő folyadékpótlás. Közhelynek hangzik, de még mindig sokan nem figyelnek erre oda. Leginkább vizet ajánlanék, kemény állóképességű edzések közben izotóniás italokat is fogyaszthatunk.

Töltődj fel!

Go top