„A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.”
Dr. Szent-Györgyi Albert


Ki ne szeretné, hogy a sebei gyorsan begyógyuljanak? Legyen szó akár egy egyszerű felületi horzsolásról, vagy mélyebb sérülésről. Mit tehetsz a folyamat felgyorsítása érdekében? Legfrissebb blog bejegyzésünkből most megtudhatod! Sebők Gáborné, otthoni sebápoló specialista összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat nekünk.

Gondoltad volna, hogy bizonyos vitaminok hozzájárulnak a hatékony sebgyógyuláshoz? Pedig így van!

Az ún. immunmoduláns tápanyagok (ezek módosítják a szervezet kóros immunreakcióit) (arginin= nem esszenciális aminosav, glutamin, Omega-3 zsírsavak), a nyomelemek (cink, réz) és a vitaminok (A-, B-, C-, D-, E-, K-vitamin) elősegítik a sebgyógyulást.

Akár krónikus sebről, akár műtét utáni sebgyógyulásról van szó, ezek az anyagok lerövidíthetik a sebgyógyulás időtartamát, melynek költségcsökkentő hatásai is lehet, és közérzetünket is kellemesebbé tehetik.

A súlyos/krónikus sebek gyógyulásához ugyanis a szervezetnek többet kell dolgoznia: növelnie kell a gyógyulás elősegítéséhez szükséges energia-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjeszintet. Továbbá értékes tápanyagok vesznek el a sebből szivárgó váladékkal is. Lássuk, melyek a legfontosabbak, amik hozzásegíthetnek a gyorsabb gyógyuláshoz:

C-vitamin: erősíti a kötőszövetet. További pozitív hatása, hogy remek sejtregeneráló, és az immunrendszer támogatója, mely alapvető fontosságú a sebgyógyulásban. Képes a sérült bőrszövet hegesedését elősegíteni.

Omega-3: javítja a bőr védelmi funkcióját, jelentős gyulladáscsökkentő hátassal bírhat.

B-vitamin komplex: javítják a bőr regenerációs képességét (főképp a B5-vitamin), segítik az immunrendszer működését. Az idegi károsodások kivédésére, enyhítésére is nagyon hasznosak.

Kurkuma: 2-3 hónapos kúra javasolt, erőteljes gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása miatt.

MSM étrend-kiegészítő: hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez, javítja a bőr állapotát a keratinszint növelésével.

Réz: a kollagén képződésében játszott szerepe rendkívül fontos.

Cink: fontos szerepet játszik a sebek, szövethiányok gyógyulásában. Elsősorban krónikus betegségekben gyakori a cink-hiány, s ezt sokszor nem ismerik fel.

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a sebek gyógyulását a szervezet metabolizmusának befolyásolásával segíthetjük. Tehát: vitaminokra fel, a sebgyógyulásért…is!

A fenti étrend-kiegészítőket szuper áron szerezheted be üzleteinkben.

Megosztás
Go top