Mediterrán ízvilág, kívül ropógos, belül puha házi kenyér, egészséges hozzávalókkal. Ha eddig nem próbáltunk volna otthon kenyeret sütni, ne tétovázzunk tovább.
Hozzávalók:
- 30 dkg Biopont Durumbúzaliszt sima
- 20 dkg Biopont teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 5 dkg apróra vágott olajbogyó
- 3-5 dkg aszalt paradicsom (apróra vágva)
- 2 teáskanál só
- 3 dl víz
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval egy edényben. Hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és dagasztani kezdjük a tésztát. Ha összeállt, belegyúrjuk a bazsalikomot, az olajbogyót és a paradicsomot. Letakarjuk és 35 percig hagyjuk kelni.
Ha letelt az idő, óvatosan átgyúrjuk és újabb 15 percig kelesztjük. Ha megkelt újra átgyúrjuk, veknit formázunk belőle, betakarva újabb 50-60 percig kelesztjük. A sütőt 220 °C-ra melegítjük, és beletesszük a tepsit melegedni. A megkelt tésztát a forró tepsire tesszük, a tetejét bevágjuk, és a forró sütőbe toljuk.
A sütő aljába fémedényben 2 dl forró vizet öntünk, és becsukjuk a sütő ajtaját. Kb. 40 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.