Sült zöldségfasírt tekercs tormás növényi joghurtmártással

Hozzávalók a zöldségfasírthoz:
  • 1 konzerv Globus csicseriborsó
  • 1 db közepes édesburgonya (vagy 1 nagyobb sárgarépa), puhára főzve és pépesítve
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 1 tk. Lakshmy fokhagymapor
  • 2 ek. Natura lenmag + 6 ek. víz (tojás helyett)
  • 2 ek. TrendaVit útifűmaghéj
  • 1 tk. Kochs mustár asztali
  • 1/2 tk. Lakshmy füstölt paprika
  • 1/2 tk. Thymos majoranna
  • só, bors ízlés szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
  • 200 g natúr Koko kókuszghurt natúr
  • 1–1,5 ek. Grande reszelt torma
  • 1 tk. Alce Nero bio citromlé
  • 1 ek. Terra Natura bio extraszűz olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk. mustár (ízlés szerint)
  • aprított snidling vagy petrezselyem (tálaláshoz – nem kötelező)
Elkészítés:

A csicseriborsót villával vagy aprítógépben pépesítjük. Adjuk hozzá a pépesített édesburgonyát, a tojásokat, a mustárt, a fűszereket, hagymát, fokhagymát, majd az útifűmaghéjat. Alaposan keverjük össze, hagyjuk 10 percet pihenni. Egy sütőpapíros tepsire formázunk egy téglalapot a masszából. Kenjük meg a tetejét kevés olívaolajjal, és süssük 180 °C-on kb. 35–40 percig, amíg szépen megpirul.

Ha kihűlt, könnyedén szeletelhető.

A növényi joghurtot keverjük össze a reszelt tormával, citromlével, mustárral (ízlés szerint), sóval és borssal. Kóstoljuk meg – ha enyhébb tormás ízt szeretnénk, csak 1 ek.-kal tegyünk bele, ha intenzívebb, mehet 1,5 is. Hűtőben hagyjuk összeérni 15–20 percet tálalás előtt.

Gluténmentes fonott kalács

Hozzávalók (kb. 15 szelethez):
  • 25 dkg Bake Free gluténmentes kenyérliszt (szénhidrátcsökkentett)
  • 2 ek. Diamant nádcukor
  • 5 g Haas gluténmentes szárított élesztő
  • 1 kk. TrendaVit útifűmaghéj
  • 1,5 dl Koko Kókusztejital Kids
  • 1 db tojás + a kenéshez 2 ek. vaj
  • Tündérkert mandula (szeletelve a tetejére, ízlés szerint)
Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a cukorral, az élesztővel, az útifűmaghéjjal, majd hozzáadjuk a langyos tejet, a tojást, az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A tésztát olajozott felületre borítjuk, három rúddá sodorjuk, és összefonjuk úgy, hogy kb. 30 cm hosszú legyen a fonat. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és még 20 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük felvert tojással (megszórjuk a mandulaszeletekkel), és kb. 20 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.

 

Megosztás
Go top