
Sült zöldségfasírt tekercs tormás növényi joghurtmártással
Hozzávalók a zöldségfasírthoz:
- 1 konzerv Globus csicseriborsó
- 1 db közepes édesburgonya (vagy 1 nagyobb sárgarépa), puhára főzve és pépesítve
- 1 kis fej hagyma, apróra vágva
- 1 tk. Lakshmy fokhagymapor
- 2 ek. Natura lenmag + 6 ek. víz (tojás helyett)
- 2 ek. TrendaVit útifűmaghéj
- 1 tk. Kochs mustár asztali
- 1/2 tk. Lakshmy füstölt paprika
- 1/2 tk. Thymos majoranna
- só, bors ízlés szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
- 200 g natúr Koko kókuszghurt natúr
- 1–1,5 ek. Grande reszelt torma
- 1 tk. Alce Nero bio citromlé
- 1 ek. Terra Natura bio extraszűz olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk. mustár (ízlés szerint)
- aprított snidling vagy petrezselyem (tálaláshoz – nem kötelező)
Elkészítés:
A csicseriborsót villával vagy aprítógépben pépesítjük. Adjuk hozzá a pépesített édesburgonyát, a tojásokat, a mustárt, a fűszereket, hagymát, fokhagymát, majd az útifűmaghéjat. Alaposan keverjük össze, hagyjuk 10 percet pihenni. Egy sütőpapíros tepsire formázunk egy téglalapot a masszából. Kenjük meg a tetejét kevés olívaolajjal, és süssük 180 °C-on kb. 35–40 percig, amíg szépen megpirul.
Ha kihűlt, könnyedén szeletelhető.
A növényi joghurtot keverjük össze a reszelt tormával, citromlével, mustárral (ízlés szerint), sóval és borssal. Kóstoljuk meg – ha enyhébb tormás ízt szeretnénk, csak 1 ek.-kal tegyünk bele, ha intenzívebb, mehet 1,5 is. Hűtőben hagyjuk összeérni 15–20 percet tálalás előtt.
Gluténmentes fonott kalács
Hozzávalók (kb. 15 szelethez):
- 25 dkg Bake Free gluténmentes kenyérliszt (szénhidrátcsökkentett)
- 2 ek. Diamant nádcukor
- 5 g Haas gluténmentes szárított élesztő
- 1 kk. TrendaVit útifűmaghéj
- 1,5 dl Koko Kókusztejital Kids
- 1 db tojás + a kenéshez 2 ek. vaj
- Tündérkert mandula (szeletelve a tetejére, ízlés szerint)
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, az élesztővel, az útifűmaghéjjal, majd hozzáadjuk a langyos tejet, a tojást, az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A tésztát olajozott felületre borítjuk, három rúddá sodorjuk, és összefonjuk úgy, hogy kb. 30 cm hosszú legyen a fonat. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és még 20 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük felvert tojással (megszórjuk a mandulaszeletekkel), és kb. 20 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.