Ez a változat az eredetitől eltérően teljesen tej- liszt- és cukormentesen készült. A hisztamin intoleranciások mellőzzék a pisztáciás beszórást, és egyéni érzékenységtől függően a fűszerek és a narancsvirágvíz használatát. Inzulin rezisztenciások kókuszvirág-cukor helyett eritrittel
készítsék. Az adalékanyag-mentes, illatos kókusztej és a kókuszliszt együttes használata ezek nélkül is magas élvezeti értékkel bír!
Emellett fontos szempont, hogy tiszta, jó minőségű sót és fűszereket használjunk.
Hozzávalók (4 nagy vagy 6 kis adag):
1 l kókusztej
40 g rizsliszt
30 g kókuszliszt
60 g kókuszvirág-cukor vagy eritrit
1 csapott teáskanál pektin
3 szem kardamom
2 ek narancsvirág- vagy rózsavíz
1 csipet Himalája só
A díszítéshez:
dió, darált vagy apróra vágott pisztácia, gránátalma mag ízlés vagy a
lehetőségek függvényében
Elkészítés:
1. Keverjük össze a rizs- és kókuszlisztet, a pektint, majd 2,5 dl
kókusztejjel elegyítve keverjük simára a masszát.
2. A többi kókusztejet egy csipet sóval és a kardamom magokkal
melegítsük fel – mikor elkezd gyöngyözni, állandó keverés
mellett csorgassuk bele a lisztes masszát, és lassú tűzön sűrítsük
be.
3. A főzés végén keverjük hozzá a kókuszcukrot vagy eritritet, a
rózsa- vagy narancsvirág vizet, adagoljuk kis tálkákba a
pudingot, és hűtsük ki.
4. Tálaláskor szórjuk meg vágott vagy darált pisztáciával,
gránátalmamaggal, vagy friss bogyós gyümölcsökkel – ezek
mindegyik diétában alkalmazhatók, az eper kivételével. A
tetejére tegyünk egy teáskanálnyi rózsa- vagy narancsvirág vizet
is.
FONTOS! Az eredeti muhallebi fehér színű, hiszen tejből és
rizslisztből készül. A képen látható változat a barna kókuszvirág cukor
használatának köszönhetően karamelles árnyalatú.
Még több tippért és egészséges receptért keres fel Bezselics Ildikó oldalát: https://www.facebook.com/Bezselics/